Δελτίο Τύπου
23 /06/ 2022
Εκδήλωση διαμαρτυρίας με πρωτοβουλία της Κοινότητας Ίννιας και την συμμετοχή των υπόλοιπων Κοινοτήτων και Δήμων του Ακαμα καθώς και των Ιδιοκτητών γης Ακάμα και Νεολαία Πόλης Χρυσοχούς
Οι κάτοικοι και ιδιοκτήτες διεκδικούν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους
Την αγανάκτησή τους για τα προβλήματα με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωποι εδώ και μία 30ετία θα εκφράσουν οι κάτοικοι Ακάμα με πρωτοβουλία του Κοινοτικού Συμβουλίου Ινιας και όλων των άλλων Κοινοτήτων ,μαζί με τούς ιδιοκτήτες γης και νεολαία της χερσονήσου του Ακάμα, το ερχόμενο Σάββατο 25 Ιουνίου , σε εκδήλωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί στις 10.30 πμ στην Πάφο , στην Κεντρική Πλατεία Κέννεντυ.
Η πρωτοβουλία της Κοινότητας Ίννιας σε συνεργασία και όλων των επηρεαζόμενων Κοινοτήτων Ακάμα, Δήμου Πόλης Χρυσοχού , Δήμου Πέγειας, του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Γης Ακάμα και της Νεολαίας Πόλης Χρυσοχού για ανατροπή της φθίνουσας πορείας που ακολουθούν οι κοινότητες περιοχής εδώ και δεκαετίας και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των κατοίκων και ιδιοκτητών γης ως ισότιμοι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Ακάμας, 30 χρόνια εγκλωβισμένοι σε κούφιες υποσχέσεις» και «Ακάμας, 30 χρόνια εμπαιγμού, οι κοινότητες φυτοζωούν» είναι μερικά από τα μηνύματα της διαμαρτυρίας, τα οποία συνοψίζουν το σημαντικότερο πρόβλημα που έχει καταδικάσει τις κοινότητες σε μαρασμό.
Οι κάτοικοι του Ακάμα στερούνται εδώ και 30 χρόνια το αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα στην εκμετάλλευση των περιουσιών τους, με αποτέλεσμα οι κοινότητες να οδηγηθούν σε οικονομική εξαθλίωση και η πλειοψηφία των νέων της περιοχής να εγκαταλείψει τα χωριά αναζητώντας εργασία σε αστικά κέντρα.
Στην εκδήλωση θα διαβαστεί γραπτό ψήφισμα / υπόμνημα υπογεγραμμένο από 2500 και πλέον επηρεαζόμενους ιδιοκτήτες γης , με τις θέσεις τους όσο αφορά το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα και επίσης τη νομική γνωμάτευση από έγκυρο νομικό γραφείο για τα Συνταγματικά τους δικαιώματα.
Το γραπτό ψήφισμα / υπόμνημα μαζί με την νομική γνωμάτευση θα επιδοθούν από αντιπροσωπία των συμμετεχόντων , στην Έπαρχο Πάφου κ Λάμπρου , ώστε στην συνέχεια να δοθεί στον Υπουργό Εσωτερικών κ Νουρή και στον εξοχότατο Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ Αναστασιάδη .
Την εκδήλωση θα έχουν την ευκαιρία να χαιρετίσουν με ομιλίες τους ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ιννιας , Κοινοτάρχες Ακάμα , ο Δήμαρχος Πέγειας, ο Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχού, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Γης, εκπρόσωποι νεολαίας , βουλευτές , εκπρόσωποι Κομμάτων, εκπρόσωποι Αγροτικών Οργανώσεων και Υποψήφιοι Πρόεδροι που θα παραστούν στη διαμαρτυρία.
Όπως επισημαίνουν οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων Ακάμα , τα δύο τρίτα των δημοτικών σχολείων της περιοχής του Ακάμα έχουν κλείσει, ενώ οι θάνατοι στην περιοχή ξεπερνούν με διαφορά τις λιγοστές γεννήσεις ενώ από ένα αριθμό κατοίκων το 1975 που έφτανε τίς 22,500 έχουν απομείνει γύρω στους 1750 κάτοικοι.
Με την εφαρμογή της Δήλωσης Πολιτικής το 1989, μεγάλες περιοχές του Ακάμα και τεράστιος αριθμός ιδιωτικών περιουσιών η πλειοψηφία στην Κοινότητα Ινιας με μεγάλη έκταση του παραλιακού μετώπου καθορίστηκαν με τον πολεοδομικό χαρακτηρισμό ΠΦ και μηδενικό συντελεστή δόμησης, εντός των οποίων απαγορεύτηκε η οιαδήποτε ανάπτυξη. Αυτό έγινε ως προληπτικό μέτρο εν αναμονή του εντοπισμού των περιοχών που πραγματικά χρειάζονται απόλυτη προστασία. Δεδομένου, ότι στο Διαχειριστικό Σχέδιο του δικτύου Natura έχουν πλέον καθοριστεί οι περιοχές υψίστης προστασίας η ΚΔΑ διεκδικεί όπως ο πολεοδομικός αυτός χαρακτηρισμός απαλειφθεί και όπως σε όλες τις ιδιωτικές περιουσίες εκτός των ζωνών υψίστης προστασίας, εφαρμοστούν οι πρόνοιες που διέπουν τις περιοχές Natura.
«Natura 2000¨» δεν σημαίνει εξαφάνιση της ανθρώπινης ζωής αλλά αρμονική συνύπαρξη φύσης και ανθρώπου. Εντός του δικτύου Natura επιτρέπεται η ήπια και αειφόρος ανάπτυξη» αναφέρουν οι Κοινοτάρχες και Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Γης Ακάμα Επιθυμία των κοινοτήτων του Ακάμα είναι η ήπια ανάπτυξη στο 25% της χερσαίας επικράτειας του Natura, έκταση που αποτελείται από ιδιωτικές περιουσίες, με στόχο να αναστραφεί η καθοδική πορεία των κοινοτήτων και το οποίο επιτρέπει η Ευρωπαϊκή οδηγία .
Το Συμβούλιο Νεολαίας της Περιφέρειας Πόλης Χρυσοχού και Κοινοτήτων Ακάμα σημειώνουν , ότι η φυσική ομορφιά του Ακάμα αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής και επιβάλλεται να προστατευτεί, ωστόσο την ίδια στιγμή δεν πρέπει να αποτελέσει τροχοπέδη για την ευημερία της. «Ζητούμε ένα καλύτερο αύριο για εμάς και τα παιδιά μας στην γη των προγόνων μας » αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Το υπό εκπόνηση Τοπικό Σχέδιο, είναι, σύμφωνα με τις Κοινότητες Ακάμα , τον Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Γης και την Νεολαία , το μόνο μέσο που μπορεί πραγματικά να διασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για τον ντόπιο πληθυσμό, γι’ αυτό και όλοι μαζί ενωμένοι διεκδικούμε την περίληψη σε αυτό ειδικών προνοιών που θα επιτρέπουν την ήπια ανάπτυξη και άμεση εξαγγελία του από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη . Ένα Τοπικό Σχέδιο που θα σέβεται τη φυσική ομορφιά της περιοχής αλλά και τον άνθρωπο και θα περιλαμβάνει τα δίκαια αιτήματα όλων των Κοινοτήτων περιλαμβανομένης και μη εξαιρουμένης και της Κοινότητας Ινιας η οποία αδικείται κατάφορα .