Εκκλησία 2016-08-16T10:03:51+03:00

Project Description

Εκκλησία Αγίου Μηνά

Η εκκλησία του Αγίου Μηνά βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και άρχισε να κτίζεται από το 1906 και οι εργασίες της ολοκληρώθηκαν το 1912. Με το μόχθο του βιοπαλαιστή Νιοχωρίτη κατοίκου και με ότι είχαν και δεν είχαν, το πρόσφεραν για την ανέγερση της εκκλησίας του χωριού τους. Είναι σχετικά μεγάλη εκκλησία, με την άνεση να φιλοξενεί γύρω στους διακόσιους πιστούς. Είναι αρχιτεκτονικά κτισμένη σε Γοτθικό Ρυθμό και εσωτερικά μονόχωρος.

Εξωτερικά είναι κτισμένη με πέτρα της περιοχής. Το καμπαναριό του ναού κτίστηκε αργότερα, κατά το 1930 από δωρεά κατοίκου της κοινότητας. Είναι ψηλό καμαρωτό, με τρεις ηλεκτρονικές καμπάνες στο εσωτερικό του. Βρίσκεται στο ανατολικό μέρος του ναού και εφάπτεται επί του οικοδομήματος. Ο περίβολος είναι μεγάλος και άνετος όπου ανάμεσά του, βρίσκεται και το μνημείο των τριών πεσόντων που έπεσαν τον Νοέμβριο του 1956 στις μάχες κατά των άγγλων, του αγώνα 1955 – 1959.

Εσωτερικά ο ναός κοσμείται από τοιχογραφίες και πολύ περισσότερο κοσμείται από το μοναδικό στο είδος του ξυλόγλυπτο εικονοστάσι. Το εικονοστάσι του ναού είναι κατασκευασμένο από ξύλο καρυδιάς και με σκάλισμα που δίνει μια όμορφη νότα στο χώρο του ναού. Πιο πάνω από το εικονοστάσι υπάρχει δεύτερη και Τρίτη στενότερη ζώνη μικρογραφιών. Το εικονοστάσι φαίνεται να διατηρεί δύο πύλες, την ωραία πύλη και την βόρεια πύλη. Το εικονοστάσι πλαισιώνεται από εικόνες κατασκευής του 1948. Καθώς περάσεις την βόρεια πύλη στα αριστερά σου βρίσκεται η Αγία Πρόθεση. Αριστερότερα της αγίας πρόθεσης υπάρχει τοιχογραφία με παράσταση της Γέννησης του Κυρίου και της θυσίας του Αβραάμ. Έξω από το ιερό στον κυρίως ναό στο βόρειο τοίχο συνεχίζουν οι τοιχογραφίες, με τις παραστάσεις του Αγίου Κυριάκου, της Αγίας Αικατερίνης, της Αγίας Νυμφοδώρας, και του Προφήτη Ηλία. Στο νότιο τοίχο του ναού οι παραστάσεις συνεχίζουν με τους Άγιο Νεκτάριο, Απόστολο Παύλο και Απόστολο Πέτρο.
Ο γυναικωνίτης δίνει το παρών του στο ναό όπου διακοσμείται και αυτός με διάφορες τοιχογραφίες αγίων.
Η αφιερωμένη εικόνα του Αγίου Μηνά βρίσκεται στα δεξιά προς το τέλος του εικονοστασίου και με παράσταση τον Άγιο Μηνά πάνω στο άλογο, βυζαντινού τύπου ζωγραφιά και έγινε δωρεά από τις μοναχές της Μονής του Αγίου Μηνά.
Το Άγιο Μηνά η κοινότητα Νέου Χωρίου Πάφου γιορτάζει στις 11 Νοεμβρίου με την παρουσία του Μητροπολίτη Πάφου. Κατά την ημέρα της γιορτής του αγίου πολλοί είναι οι γιορτάρηδες και πολλά τα τάματα. Ο Άγιος Μηνάς θεωρείται πολύ θαυματουργός για την κοινότητα Νέου Χωρίου Πάφου.

Παρεκκλήσιο Αγίου Γεωργίου

Ένα παρεκκλήσιο αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο, κτισμένο περίπου προς το τέλος του 17ου και αρχές του 18ου αιώνα. Βρίσκεται εντός του χωριού, και πολύ κοντά με την εκκλησία του Αγίου Μηνά. Βρίσκεται επίσης πολύ κοντά με τη βρύση του Νέου Χωρίου κτισμένη από το 1926, όπου στη βρύση αυτή φτάνει το νερό από τον Κεφαλόβρυσο του χωριού.
Αρχιτεκτονικά είναι απλού τύπου κτισμένη, μονόχωρος, και εξωτερικά πετρόκτιστη. Το καμπαναριό πρόσφατα έχει κτιστεί, βρίσκεται στα δυτικά του ναού με μια καμπάνα στο εσωτερικό του. Ο περίβολος του είναι πλακόστρωτος και φραγμένος από ένα διακοσμητικό ξύλινο κάγκελο.

Το τέμπλο του ναού εσωτερικά είναι πάρα πολύ παλιό και χρονολογείται από το 1800. Είναι ξυλόγλυπτο με τέσσερις εικόνες οι οποίες χρονολογούνται από το 1885. Υπάρχει και δεύτερη στενότερη ζώνη πιο πάνω από το τέμπλο με άλλες έξη μικρότερες εικόνες αγίων.
Το παρεκκλήσιο αν και μικρό, απέριττο εσωτερικά έχει την άνεση να φιλοξενήσει μέχρι και 30 πιστούς. Πριν περίπου τριάντα χρόνια το παρεκκλήσιο είχε συντηρηθεί από εράνους και την συνεισφορά απόδημου από το Νέο Χωρίο και τώρα στην Αφρική.
Το παρεκκλήσιο λειτουργείται δύο φορές τον χρόνο, κατά τη ημέρα της γιορτής του Αγίου Γεωργίου στις 23 Απριλίου και στις 3 Νοεμβρίου, μέρα της αποκομιδής των λειψάνων του Αγίου.

Ξωκλήσι του Αγίου Μηνά

Το ξωκλήσι του Αγίου Μηνά μετά από έρευνες που έκανε το τμήμα αρχαιοτήτων φαίνεται να ανάγεται από τον 16ον αιώνα. Είναι μικρό και απέριττο εκκλησάκι με την άνεση να φιλοξενήσει μέχρι και τριάντα πιστούς. Βρίσκεται στα δυτικά του χωριού σε απόσταση τριών χιλιομέτρων. Αρχιτεκτονικά είναι μονόχωρος καμαροσκέπαστη εκκλησούλα. Βρίσκεται σε αγριότοπο ανάμεσα σε άγρια βλάστηση. Εξωτερικά είναι πετρόκτιστο και ο εξωτερικός του τοίχος φέρει σχεδόν ένα μέτρο πλάτος. Το καμπαναριό του πολύ πρόχειρο αλλά, είναι εκεί να ηχεί για το κάλεσμα των πιστών. Εσωτερικά το ξωκλησάκι είναι απλό και φαίνεται να ήταν και αγιογραφημένο. Βέβαια με το πέρασμα των χρόνων οι αγιογραφίες αλλοιώθηκαν και καταστράφηκαν.

Το τέμπλο του ναού είναι ξύλινο, απλό με λιγοστές άγιες εικόνες.
Το ψαλτήρι δίνει και αυτό το παρόν του, ξύλινο, απλής κατασκευής.
Το ξωκλησάκι αν και αρκετά έξω από το χωριό λειτουργεί αρκετές φορές τον χρόνο. Αρκετοί είναι αυτοί που το προτιμάνε για διάφορα μυστήρια, κυρίως βαφτίσεων.

Το ξωκλησάκι βρίσκεται υπό την προστασία του Τμήματος Αρχαιοτήτων, γιατί θεωρείται σημαντικής αρχαιολογικής αξίας.

Ξωκλήσι Αγίου Εφραίμ

Το εξωκλήσι του Αγίου Εφραίμ βρίσκεται πάνω σ’ ένα ύψωμα στην είσοδο του χωριού, στην περιοχή «αναδασμός» ανάμεσα στα πεύκα και με μια μοναδική πανοραμική θέα ολόκληρης της περιοχής.

Το εκκλησάκι άρχισε να κτίζεται τον Ιούλιο του 2005 και οι εργασίες αποπερατώθηκαν στα μέσα του Σεπτέμβρη του ίδιου χρόνου. Το εκκλησάκι είναι μικρό, χωρίς καμπαναριό και μπορεί να φιλοξενήσει 30 περίπου πιστούς. Είναι κτισμένο με πέτρα της περιοχής.

Στον περίβολο του ξωκλησιού υπάρχει μια πετρόκτιστη βρύση με πόσιμο νερό. Δίπλα από το εκκλησάκι υπάρχει ένα τεράστιος πεύκος που προσφέρει σκιά και δροσιά. Κάτω από τον πεύκο υπάρχουν παγκάκια. Το κοινοτικό συμβούλιο σχεδιάζει την πλακόστρωση όλου του περίβολου.

Εσωτερικά ξεχωρίζει το ξύλινο σκαλιστό τέμπλο με τις εικόνες του.

Το κόστος ανέγερσης του ξωκλησιού ανήλθε στις £ 18,000. και καλύφτηκε από το κοινοτικό συμβούλιο και από εισφορές των κατοίκων της κοινότητας.