Συστάθηκε η «Κοινοτική Δράση Ακάμα», από έξι κοινότητες και τον Δήμο Πόλης Χρυσοχούς

Οι κοινότητες του Ακάμα ενώνουν τις δυνάμεις τους

Συστάθηκε η «Κοινοτική Δράση Ακάμα»,

από έξι κοινότητες και τον Δήμο Πόλης Χρυσοχούς

Με στόχο τον συντονισμό των ενεργειών και την προώθηση των θέσεών τους σε ό,τι αφορά το υπό εκπόνηση Τοπικό Σχέδιο και το Σχέδιο Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα, οι κοινότητες Νέου Χωριού, Δρούσειας, Ίνειας, Πάνω Αρόδων, Κάτω Αρόδων και Ανδρολύκου, ο Δήμος Πόλης Χρυσοχούς και η Νεολαία Περιφέρειας Πόλης Χρυσοχούς, προχώρησαν πρόσφατα στη σύσταση της «Κοινοτικής Δράσης Ακάμα».

Η απόφαση για τη συνεργασία των συγκεκριμένων τοπικών αρχών κρίθηκε αναγκαία ώστε να προβούν σε κοινές δράσεις προς τα αρμόδια υπουργεία και κυβερνητικά τμήματα αλλά και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, για διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους και την ενιαία αντιπροσώπευσή τους σε ό,τι αφορά τα κοινά θέματα που αφορούν όλες τις κοινότητες, στις διαβουλεύσεις που γίνονται για το Τοπικό Σχέδιο και το Σχέδιο Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Πάρκου.

Ο κοινοτάρχης Νέου Χωριού, Ανδρέας Χριστοδούλου, μιλώντας εκ μέρους της Κοινοτικής Δράσης Ακάμα, δήλωσε ότι «η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο και οι κάτοικοι της περιοχής είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν δυναμικά τα δικαιώματά τους ως ισότιμοι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας». Τόνισε, ιδιαίτερα, ότι «η ολοκλήρωση του Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Πάρκου Ακάμα το συντομότερο, καθώς και η ολοκλήρωση του Τοπικού Σχεδίου εντός των επόμενων έξι μηνών, είναι πλέον κόκκινες γραμμές για την Κοινοτική Δράση Ακάμα». Είπε επίσης ότι «οι κάτοικοι των κοινοτήτων του Ακάμα και της Πόλης Χρυσοχούς, έχουν αγανακτήσει μετά από δεκαετίες συζητήσεων, αλλεπάλληλων εγκρίσεων και ακυρώσεων αποφάσεων, οι οποίες οδήγησαν την περιοχή σε μαρασμό. Η καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των Σχεδίων πέτυχαν μόνο τον αποδεκατισμό των κοινοτήτων, αφού οι κάτοικοί τους εγκατέλειψαν τα χωριά τους αναζητώντας εργασία σε αστικά κέντρα».

Πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη η Κοινοτική Δράση Ακάμα ζήτησε όπως έχει άμεσα συναντήσεις με τους υπουργούς Γεωργίας και Εσωτερικών καθώς και με το Πολεοδομικό Συμβούλιο, προσβλέποντας στην οριστική και δίκαιη επίλυση του θέματος.

 

 

*Η Κοινοτική Δράση Ακάμα ιδρύθηκε το 2019 και αποτελείται από τις κοινότητες του Ακάμα, Νέου Χωριού, Δρούσειας, Ίνειας, Πάνω Αρόδων, Κάτω Αρόδων και Ανδρολίκου, τον Δήμο Πόλης Χρυσοχούς και τη Νεολαία Περιφέρειας Πόλης Χρυσοχούς.  Επικοινωνία: 99615240, koinotikidrasiakama@gmail.com

2019-05-16T14:53:00+03:00